Tannsmerter

Alle som har hatt tannpine vet hvor vondt det kan være. Her er de vanligste årsakene til tannsmerter, og hvordan smertene kan behandles.

Årsaker til tannsmerter

Det finnes en rekke årsaker til tannsmerter; noen mer alvorlige enn andre. Vondt i tennene kan bl.a. skyldes betennelse i en tann (pulpitt), tannbyll eller bihulebetennelse, men hovedårsaken til tannpine hos de fleste er tannråte, også kjent som hull i tennene eller karies.

Hull i tennene

Hull i tennene er hovedårsaken til tannsmerter hos de aller fleste barn og voksne, og det hele starter med bakterier i munnen som trives på sukker og stivelse fra mat og drikke. Synlige tegn på hull er flekker på overflaten av tennene, i tillegg til symptomer som smerte eller ising når du spiser noe søtt, kaldt eller varmt.

Behandling av tannsmerter

Tannsmerter som oppstår på grunn av tannråte må som regel behandles hos tannlege, men før man kommer så langt kan egenbehandling som førstehjelp lindre. Ved lette til moderate smerter i tennene kan reseptfrie smertestillende og betennelsesdempende legemidler være til god hjelp.

Referanser:

Ibux® kapsler/tabletter (ibuprofen). Reseptfritt legemiddel. Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter som muskel og leddsmerter, hodepine, menstruasjonssmerter og tannpine. Febernedsettende f.eks ved forkjølelse og influensa. Ved høy feber må lege kontaktes. Det er ulike legemiddelformer og styrker tilgjengelig for Ibux, tilpasset ulike behov og aldersgrupper. Skal ikke brukes av personer med magesår, eller dersom acetylsalisylsyre, ibuprofen eller andre smertestillende og febernedsettende legemidler har forårsaket astma eller allergiske reaksjoner. Skal ikke brukes av gravide i de siste 3 månedene av svangerskapet. Til barn og gravide etter avtale med lege. Kontakt lege etter 3 dager med feber og 5 dager med smerter hvis plagene blir verre eller ikke blir bedre.  Ibux ® gel (ibuprofen). Til voksne og barn over 12 år: Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter ved forstuing eller forstrekning. Skal ikke brukes ved overfølsomhet for ibuprofen, acetylsalisylsyre eller andre smertestillende eller febernedsettende midler. Skal ikke brukes på slimhinner, i øyne eller på skadet hud.  Ved langvarig feber eller smerte bør lege kontaktes. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. 23.03.2022 Karo Pharma AS I NO-IBUX-2022-03-19