Smerter ved forstuing av ankelen
Det er fort gjort å forstue ankelen, et lite feiltrinn kan være nok. Her er tips og råd om hva du selv kan gjøre når uhellet er ute.
Tegn på at ankelen er forstuet
Hvis du har forstuet foten, kan du oppleve at ankelen er smertefull og hoven og at den føles varm når du tar på den. Det kan også være vondt å stå på foten og bevege den.
Typiske, og oftest helt ufarlige symptomer ved en forstuing er:
- Smerte
- Hevelse
- Varme
- Nedsatt bevegelighet
Merket du et rykk eller følelsen av at noe revnet da det skjedde, kan det bety at ett eller flere leddbånd er revet av. Dette er den mest alvorlige formen for forstuing, og du bør ta kontakt med lege.

Behandling av forstuet fot
Førstehjelp
I den akutte fasen av skaden er det førstehjelp som gjelder. Følg da RICE-prinsippet, som går ut på å dempe hevelse og redusere smerte
- Rest: Avlast foten/hold den i ro
- Ice: Avkjøl ankelen/foten
- Compression: Bruk elastisk bandasje for kompresjon
- Elevation: Hold foten hevet.
Etter den akutte fasen er det viktig å tilpasse belastningen på foten som er forstuet, for å unngå nye overtråkk. Tidlig tilpasset belastning beskytter ankelen mot nye skader. Milde forstuinger blir gjerne bra igjen etter én til to uker, mens kraftige forstuinger kan ta opptil seks uker eller mer.
Smertestillende og betennelsesdempende
Lokal behandling:
Ved milde til moderate smerter i forbindelse med forstuing kan lokal korttidsbehandling med en smertestillende gel være et godt alternativ.
Annen legemiddelbehandling:
Det kan være lurt å ta betennelsesdempende legemidler i tablettform i en kort periode på tre-fire dager. Disse reseptfrie legemidlene reduserer både hevelsen og smerter, men man skal være obs på at langvarig bruk kan irritere magen eller i verste fall gi magesår.
Referanser: