Smerter ved forstuing av ankelen

Det er fort gjort å forstue ankelen, et lite feiltrinn kan være nok. Her er tips og råd om hva du selv kan gjøre når uhellet er ute.

Tegn på at ankelen er forstuet

Hvis du har forstuet foten, kan du oppleve at ankelen er smertefull og hoven og at den føles varm når du tar på den. Det kan også være vondt å stå på foten og bevege den.

Typiske, og oftest helt ufarlige symptomer ved en forstuing er:

  • Smerte
  • Hevelse
  • Varme
  • Nedsatt bevegelighet

Merket du et rykk eller følelsen av at noe revnet da det skjedde, kan det bety at ett eller flere leddbånd er revet av. Dette er den mest alvorlige formen for forstuing, og du bør ta kontakt med lege.

Behandling av forstuet fot

Førstehjelp

I den akutte fasen av skaden er det førstehjelp som gjelder. Følg da RICE-prinsippet, som går ut på å dempe hevelse og redusere smerte

  • Rest: Avlast foten/hold den i ro
  • Ice: Avkjøl ankelen/foten
  • Compression: Bruk elastisk bandasje for kompresjon
  • Elevation: Hold foten hevet.

Etter den akutte fasen er det viktig å tilpasse belastningen på foten som er forstuet, for å unngå nye overtråkk. Tidlig tilpasset belastning beskytter ankelen mot nye skader. Milde forstuinger blir gjerne bra igjen etter én til to uker, mens kraftige forstuinger kan ta opptil seks uker eller mer.

Smertestillende og betennelsesdempende

Lokal behandling:

Ved milde til moderate smerter i forbindelse med forstuing kan lokal korttidsbehandling med en smertestillende gel være et godt alternativ.

Annen legemiddelbehandling:

Det kan være lurt å ta betennelsesdempende legemidler i tablettform i en kort periode på tre-fire dager. Disse reseptfrie legemidlene reduserer både hevelsen og smerter, men man skal være obs på at langvarig bruk kan irritere magen eller i verste fall gi magesår.

Referanser:

Ibux® kapsler/tabletter (ibuprofen). Reseptfritt legemiddel. Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter som muskel og leddsmerter, hodepine, menstruasjonssmerter og tannpine. Febernedsettende f.eks ved forkjølelse og influensa. Ved høy feber må lege kontaktes. Det er ulike legemiddelformer og styrker tilgjengelig for Ibux, tilpasset ulike behov og aldersgrupper. Skal ikke brukes av personer med magesår, eller dersom acetylsalisylsyre, ibuprofen eller andre smertestillende og febernedsettende legemidler har forårsaket astma eller allergiske reaksjoner. Skal ikke brukes av gravide i de siste 3 månedene av svangerskapet. Til barn og gravide etter avtale med lege. Kontakt lege etter 3 dager med feber og 5 dager med smerter hvis plagene blir verre eller ikke blir bedre.  Ibux ® gel (ibuprofen). Til voksne og barn over 12 år: Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter ved forstuing eller forstrekning. Skal ikke brukes ved overfølsomhet for ibuprofen, acetylsalisylsyre eller andre smertestillende eller febernedsettende midler. Skal ikke brukes på slimhinner, i øyne eller på skadet hud.  Ved langvarig feber eller smerte bør lege kontaktes. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. 23.03.2022 Karo Pharma AS I NO-IBUX-2022-03-19