Ryggsmerter

Lave ryggsmerter, eller korsryggsmerter, er en av de vanligste grunnene til at nordmenn oppsøker legen, og kan bl.a. være forårsaket av:

  • Overstrekk/vridning
  • Overbelastning
  • Tunge løft
  • Muskelslitasje forårsaket av langvarig ensidig belastende arbeid

Korsryggsmerter er smerter i nedre del av ryggen. Smertene kan være kronisk, definert ved varighet på over 12 uker, eller oppstå akutt, med en varighet på under 4 uker.

Slik behandler du smerter i korsryggen

De aller fleste har opplevd smerter i korsryggen. Faktisk opplever ca. 60-70 % av befolkningen slike ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet, enten det oppstår akutt eller som følge av muskelslitasje over tid.

Hvordan bli kvitt smerter i korsryggen? Avhengig av årsaken til smertene i korsryggen, kan disse tipsene kanskje bidra til at smertene lindres:

Unngå langvarig sengeleie

I den akutte fasen kan det være gunstig å ta det med ro, men sengeleie bør unngås. 1-2 dager anbefales som absolutt maksimum i forbindelse med de mest intense smertene, da sengeleie bidrar til å svekke muskulaturen og forsinke tilheling.

Aktivitet og trening

Smerter i korsryggen bør i de fleste tilfeller behandles med aktivitet. Så snart de akutte plagene er over, bør normale aktiviteter gjenopptas til tross for at det fortsatt kan gjøre litt vondt. Smertene er i så fall et tegn på at den skadede delen av ryggen blir brukt, noe som er viktig for å forhindre at den stivner – jo tidligere du kommer i aktivitet, jo raskere blir du frisk. Trening er viktig når de akutte plagene er over, da treningen gir bedre blodgjennomstrømning i muskler og sener, og dermed bedrer reparasjonsevnen.

Smertestillende

Smertestillende kan tas i bruk for korttidsbehandling av smerter i korsryggen for å lindre smertene – både i den akutte fasen og i senere perioder med mer smerter. Kontakt lege etter 5 dager med smerte dersom plagene blir verre eller ikke blir bedre.

Referanser:

Ibux® kapsler/tabletter (ibuprofen). Reseptfritt legemiddel. Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter som muskel og leddsmerter, hodepine, menstruasjonssmerter og tannpine. Febernedsettende f.eks ved forkjølelse og influensa. Ved høy feber må lege kontaktes. Det er ulike legemiddelformer og styrker tilgjengelig for Ibux, tilpasset ulike behov og aldersgrupper. Skal ikke brukes av personer med magesår, eller dersom acetylsalisylsyre, ibuprofen eller andre smertestillende og febernedsettende legemidler har forårsaket astma eller allergiske reaksjoner. Skal ikke brukes av gravide i de siste 3 månedene av svangerskapet. Til barn og gravide etter avtale med lege. Kontakt lege etter 3 dager med feber og 5 dager med smerter hvis plagene blir verre eller ikke blir bedre.  Ibux ® gel (ibuprofen). Til voksne og barn over 12 år: Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter ved forstuing eller forstrekning. Skal ikke brukes ved overfølsomhet for ibuprofen, acetylsalisylsyre eller andre smertestillende eller febernedsettende midler. Skal ikke brukes på slimhinner, i øyne eller på skadet hud.  Ved langvarig feber eller smerte bør lege kontaktes. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. 23.03.2022 Karo Pharma AS I NO-IBUX-2022-03-19