Menstruasjonssmerter

Menstruasjonssmerter skyldes at livmoren trekker seg sammen og dette kan gi ulike former for smerter og ubehag avhengig av individet. Her er typiske symptomer som ledsager menstruasjonssmerter og tips til lindring av smertene.

Smertefull menstruasjon kalles dysmenore, og tilstanden kan inndeles i primær – som starter like etter puberteten, eller sekundær – som starter senere og skyldes en underliggende tilstand. Ved primær dysmenore starter smertene vanligvis få timer før menstruasjonsblødningen, og varer i en til to dager.

Symptomer ved menstruasjonssmerter

Menstruasjonssmerter oppleves svært ulikt fra person til person. Noen har så store smerter at det går utover livskvaliteten – andre har minimalt med smerter. Typiske menstruasjonssmerter er krampesmerter i midtre eller nedre del av mage og smerter i korsryggen. Menstruasjonssmerter kan i tillegg ledsages av:

  • Kvalme/oppkast
  • Hodepine
  • Ørhet

Lignende smerter på andre tidspunkt enn menstruasjonen, smerter under sex eller blødning etter sex kan være symptomer på andre tilstander, og bør undersøkes av lege.

Behandling av smerter i underlivet

Behandling av smerter i underlivet avhenger av årsaken til smertene. Ved letter til moderate smerter kan smertestillende legemidler være til god hjelp. En varmepute/varmeflaske på magen eller et varmt bad kan også være lindrende. Fastlegen din kan hjelpe deg med å finne riktig behandlingsmetode.

Referanser

Ibux® kapsler/tabletter (ibuprofen). Reseptfritt legemiddel. Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter som muskel og leddsmerter, hodepine, menstruasjonssmerter og tannpine. Febernedsettende f.eks ved forkjølelse og influensa. Ved høy feber må lege kontaktes. Det er ulike legemiddelformer og styrker tilgjengelig for Ibux, tilpasset ulike behov og aldersgrupper. Skal ikke brukes av personer med magesår, eller dersom acetylsalisylsyre, ibuprofen eller andre smertestillende og febernedsettende legemidler har forårsaket astma eller allergiske reaksjoner. Skal ikke brukes av gravide i de siste 3 månedene av svangerskapet. Til barn og gravide etter avtale med lege. Kontakt lege etter 3 dager med feber og 5 dager med smerter hvis plagene blir verre eller ikke blir bedre.  Ibux ® gel (ibuprofen). Til voksne og barn over 12 år: Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter ved forstuing eller forstrekning. Skal ikke brukes ved overfølsomhet for ibuprofen, acetylsalisylsyre eller andre smertestillende eller febernedsettende midler. Skal ikke brukes på slimhinner, i øyne eller på skadet hud.  Ved langvarig feber eller smerte bør lege kontaktes. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. 23.03.2022 Karo Pharma AS I NO-IBUX-2022-03-19