Leddsmerter

Leddsmerter forekommer oftest i fingre, knær, hofter, ankler og skuldre. Smerten er ofte ledsaget av varme og hevelse omkring leddet, samt stivhet og bevegelsesvansker, særlig om morgenen. Leddene våre er i konstant bevegelse og er utsatt for slitasje og trykk hver eneste dag. Smertene kan være vedvarende eller forbigående. Ved kroniske smerter eller akutt betennelse i et eller flere ledd bør man kontakte lege.

Leddsmerter kan inkludere følgesymptomer rundt leddet som:

  • Hevelse
  • Rødhet
  • Varmeøkning
  • Nedsatt bevegelighet

Personer med leddsmerter kan bli rammet av ett eller flere av følgesymptomene, og intensiteten av smerteopplevelsen er svært individuell samtidig som at det avhenger av årsaken til leddsmertene.

Årsaker til leddsmerter

Leddsmerter kan ha en rekke ulike årsaker – her er de vanligste årsakene til smerter i leddene:

Skader: kan gi smerte og hevelse forårsaket av blødning i leddet eller en forbigående betennelsesreaksjon.

Leddgikt: er en kronisk betennelsessykdom som særlig angriper små ledd i hender og føtter. Starter oftest snikende i de små leddene, men etterhvert kan også større ledd bli angrepet.

Artrose: oppstår som regel i kne, ankel eller hofte hos eldre og kan føre til nedsatt bevegelighet. Smerten er oftest verst i det man begynner å bevege seg.

Urinsyregikt: er en leddbetennelse som oftest er lokalisert i stortåens grunnledd, men kan også forekomme i andre ledd. Kan gi store smerter, hevelse og rødhet, og huden kan skalle av dager eller uker etter anfallet.

Leddbetennelse etter annen sykdom: kan komme etter infeksjon i urinveier eller i tarmen, ofte i kneleddet. Kan gi økt temperatur lokalt, hevelse, rødhet, smerte og nedsatt bevegelighet.

Referanse:

Ibux® kapsler/tabletter (ibuprofen). Reseptfritt legemiddel. Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter som muskel og leddsmerter, hodepine, menstruasjonssmerter og tannpine. Febernedsettende f.eks ved forkjølelse og influensa. Ved høy feber må lege kontaktes. Det er ulike legemiddelformer og styrker tilgjengelig for Ibux, tilpasset ulike behov og aldersgrupper. Skal ikke brukes av personer med magesår, eller dersom acetylsalisylsyre, ibuprofen eller andre smertestillende og febernedsettende legemidler har forårsaket astma eller allergiske reaksjoner. Skal ikke brukes av gravide i de siste 3 månedene av svangerskapet. Til barn og gravide etter avtale med lege. Kontakt lege etter 3 dager med feber og 5 dager med smerter hvis plagene blir verre eller ikke blir bedre.  Ibux ® gel (ibuprofen). Til voksne og barn over 12 år: Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter ved forstuing eller forstrekning. Skal ikke brukes ved overfølsomhet for ibuprofen, acetylsalisylsyre eller andre smertestillende eller febernedsettende midler. Skal ikke brukes på slimhinner, i øyne eller på skadet hud.  Ved langvarig feber eller smerte bør lege kontaktes. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. 23.03.2022 Karo Pharma AS I NO-IBUX-2022-03-19